9 listopada 2011

Kapuściany eksperyment

Dzisiaj postanowiliśmy trochę poeksperymentować w kuchni, a do eksperymentu użyliśmy liści czerwonej kapusty:

Liście trzeba pociąć na drobne kawałki na przykład za pomocą nożyczek:
Pocięte liście zalewamy ciepłą wodą...
... i ubijamy:
Miseczki odstawiamy i przygotowujemy dwa roztwory. Kwaśny, wyciskając cytrynę
i dodając jej sok do wody:
I zasadowy - rozpuszczając sodę w wodzie:
Teraz już możemy zacząć eksperyment :)

Sok z czerwonej kapusty ma piękny fioletowy kolor:
Sprawdzamy co się stanie jeśli dodamy do niego wody z cytryną? Natychmiast kolor zmieni się w piękny różowy. Sprawdziliśmy też, że taki sam efekt uzyskamy dodając do soku z kapusty octu:
A po dodaniu roztworu sody sok przybiera kolor niebieski:
Dzieci były bardzo zainteresowana tą zmian kolorów, więc zaproponowałam im pewne badanie :)

Na środku stołu ustawiliśmy trzy szklanki: z sokiem z kapusty rozpuszczonym w wodzie, w wodzie z sodą i w wodzie z octem. Przy szklankach ułożyliśmy karteczki, żeby dzieci zapamiętały co jest gdzie. Potem dałam dzieciom po trzy szklanki z cieczą, która na pierwszy rzut oka wyglądała identycznie, ale dzieci wiedziały, że w szklankach mają wodę, ocet i wodę z sodą. Ale co gdzie jest?
Trzeba to zbadać!
Dolewamy do szklaneczek sok z kapusty i...
... wszystko staje się jasne!
Dzieci dopasowały karteczki:
A na koniec odkryły jeszcze, że ocet po zmieszaniu z sodą bardzo intensywnie bąbelkuje ;)

3 komentarze:

  1. Świetne doświadczenie :) I chociaż moja córka jest troszkę za małą to i tak spróbujemy je wykonać :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełen profesjonalizm ;-) Nie dość, że eksperymentalnie to jeszcze językowo. Jednym słowem "na bogato" :-)

    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. Skorzystamy z pomysłu ;-)

    OdpowiedzUsuń