13 stycznia 2012

Wodne eksperymenty, czyli...

... co się w wodzie rozpuszcza a co nie? Przygotowaliśmy szklaneczki a w nich: miód, cukier, ryż, sól, bułkę tartą, pieprz i pokruszoną kredę:

Dzieci same wsypały produkty:
I nalały wody do szklanek:
Zaczęło się intensywne mieszanie ;)
Gdy już wszystko było wymieszane, dzieci dostały tabelkę do uzupełnienia:
I zaczęło się ocenianie wyników eksperymentu:
Okazało się, że miód, sól i cukier zniknęły ;) A w pozostałych szklaneczkach na dnie dalej widać było ryż, pieprz, bułkę i kredę:
Dzieciaki uzupełniły tabelę:
Sprawdziliśmy też czy temperatura wody ma wpływ na tempo rozpuszczania...
... i okazało się, że cukier w ciepłej wodzie (po lewej) szybciej się rozpuścił:
To samo stało się z solą.

Porozmawialiśmy o cząsteczkach z których składa się woda, i o tym, że im wyższa temperatura tym cząsteczki szybciej się poruszają i 'pomagają' w mieszaniu. Żeby to dzieciom lepiej zobrazować, przygotowałam szklanki z gorącą i bardzo zimną wodą i wkropliłam do nich gencjanę:
Efekt przerósł moje oczekiwania :) Widać było bez żadnych wątpliwości, że w gorącej wodzie gencjana rozeszła się w całej objętości prawie natychmiast, a w zimnej wodzie ten proces trwał bardzo długo:
Dzieci były bardzo zadowolone z eksperymentu, bo jak wiadomo eksperymentowanie to najlepsza zabawa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz